23. tammikuuta 2018

title=

RKW Combifim -yhdistelmämuovilla hävikki kuriin

5.2.2015 |Teksti: Seppo Nykänen

Siilon kunnollinen tiivistäminen ja peittäminen on ensiarvoisen tärkeää kun tapetilla on rehun säilyvyys. RKW Combifim
-yhdistelmämuovissa ilmatiiviys on moninkertainen tavalliseen aumamuoviin verrattuna. 

Maatilayhtymä Pennanen Viinijärveltä tekee rehua kertakorjuulla 125 hehtaarin alalta. Tilalla on kaikkiaan viisi rehusiiloa, joihin viime kesänä tehtiin kolmen korjuukerran satona noin 3,5 miljoonaa kiloa rehua. Pennasten Kaitanurmen lypsykarjatilalla säilörehua kuluukin vuoden mittaan melkoisesti, sillä parisen vuotta sitten laajennetussa navetassa lypsää kaksi robottia. Ruokinta perustuu säilörehuappeeseen, johon lisätään sopivasti teollisia komponentteja.

Matti ja Pasi Pennanen pitävät säilörehun laatua lypsykarjataloudessa ykkösasiana. Tilalla rehu korjataan omalla tarkkuussilppurilla, niitto ja rehun siirto pellolta siiloon hoituu urakoitsijoiden voimin. Säilöntäaineena käytetään sekä happoa että entsyymipohjaisia säilöntäaineita. Viime kesänä tilalla oli ensimmäistä kertaa käytössä RKW Combifim -yhdistelmä­muovi, jossa on kaksi erillistä muovikerrosta: polyeteeni ja polyamidi. Kerrokset ovat yhdessä, kun muovi puretaan rullalta ja levitetään siiloon. Peittämisen jälkeen rehun kosteus imeytyy polyamidikerroksen läpi, ja se irtoaa polyeteenikerroksesta ja painuu tiiviisti rehun pintaan. Rehukerroksen pintaa vasten oleva muovi estää ilmataskujen syntymisen ja vähentää homehtumisen riskiä. Kosteuden imeytyminen polyamidikalvoon parantaa sen puhkaisu­lujuutta ja sitkeyttä.

Korkealaatuinen rehu on Pennasen mielestä kannattavan maidontuotannon perusta.

 

Huolellisuus pellolta siiloon

– Kaikki työvaiheet on hoidettava kunnolla. Meillä on pidetty periaatteena sitä, että siilo peitetään välittömästi kun se on saatu tiivistettyä, Matti Pennanen toteaa. 

Hän kiitteleekin urakoitsijoita siitä, että kaikki ovat mukana myös siilon peitossa, ja työ katsotaan päättyneeksi vasta, kun muovit ovat paikoillaan ja painotettuina.

Siilon kunnollinen tiivistäminen ja peittäminen on rehun säilyvyyden kannalta erittäin tärkeää. 

– Etenkin ulkoaumojen kanssa on oltava tarkkana, meillä oli joskus aiemmin riesana muovia puhkovat varikset. Pelkkä muovi ei kuitenkaan riitä peitteeksi, ja meillä onkin käytetty suojaverkkoa lintujen takia, Pennanen kertoo. 

Uutena keinona Pennaset ovat alkaneet hyödyntää muovin päällä samaa suodatinkangasta, jota käytetään tiepohjissa. Sitä eivät linnut noki, ja kastuessaan se painuu tiiviisti muovin päälle. Suodatinkankaan päälle heitellään hieman hiekkaa kangasta painottamaan. 

Pennasten tilalla on myös kehitelty vanerista hieman lapiomainen paininlevy, jolla muovia painetaan muutama kymmenen senttiä siilon seinän ja rehun väliin, jolloin reuna­vuotoja ei pääse syntymään.

 

Aikaisemmin erilliskalvoa

Tilalla on käytetty aikaisemmin pelkkää polyamidikalvoa aumamuovin alla, mutta sen levittämisessä oli ongelmia tuulisella säällä, ja kahden erillisen muovin kanssa pelaaminen oli muutenkin hankalaa. Uuteen yhdistelmämuoviin siirtyminen on helpottanut levittämistä.

– RKW CombiFilmiä on helpompi käyttää. Meillä se on toiminut niin kuin on luvattu, eli kalvo on irronnut ja painunut rehun pintaa vasten tiiviisti, Pennaset ­toteavat. 

Valmistaja lupaa kalvolle 6–10 kertaa paremman ilmatiiviyden. Rehun säilyvyys on samalla huomattavasti parempi kuin perinteistä aumamuovia käytettäessä. 

Rehu näyttää maistuvan, vaikka normaalisti säilörehusta tehdäänkin apetta.

 

Varastotappiot minimissä

Avatun sisäsiilon leikkuu­rintauksessa ei hometta näkynyt, ja rehu oli myös samanväristä ylhäältä alas. 

– Hukkarehua ei juuri tule. Ainoastaan siilon etuosassa, lattian tasossa on ollut hieman pilaantunutta rehua, kertovat Pennaset. 

Sitä todisti myös rehuanalyysi, jossa rehuarvot olivat erinomaisella tasolla. Kosteus oli korkea ja kuiva-ainepitoisuus oli 27,6 prosenttia.

– Uutuusmuovi on hieman kalliimpaa kuin tavallinen aumamuovi. Loppupelissä se on kuitenkin pieni kustannus, jos lasketaan kokonaisrehumäärää, Matti Pennanen sanoo. 

– Siilolla tai aumassa säästettäessä voi kertyä nopeasti iso vahinko. Laakasiilossa pintaa on paljon, ja muutaman sentin pilaantuneesta kerroksesta kertyy äkkiä suuria kilomääriä. Rehun menettämisen lisäksi pilaantuneen rehun poistaminen teettää ylimääräistä työtä. Koko rehuketjussa aumakate on ratkaisevassa roolissa rehun laadun pitämisessä korkeana myös varastoinnin aikana, tuumailevat Pennaset.

RKW CombiFilm

Kaksikerroksisen muovin päällimmäinen kerros on polyeteeniä, jonka paksuus on 80 myytä ja siihen on kiinnitetty polyamidimuovi, paksuudeltaan 20 myytä. Tavallisen aumamuovin paksuus on vertailun vuoksi yleensä 190 myytä. Perinteisissä muoveissa kalvot ovat rakenteellisesti yhtä, combissa kerrokset ovat erillisiä ja niiden kuuluu irrota toisistaan kosteuden vaikutuksesta.

Vaikka kalvojen yhteenlaskettu paksuus on vain puolet tavanomaisen muovin paksuudesta, lupaa valmistaja sille 6–10 kertaa paremman suojan hapen läpäisyä vastaan. Tästä seuraa luonnollisesti kevyemmin käsiteltävä peite: rullan paino on 40 prosenttia alhaisempi ja myös jätteen määrä näin vähäisempi.

RKW – Michelstadt, Saksa

RKW-konserni (Rheinische Kunststoffwerke) on maailman­laajuisesti toimiva erilaisten muovikalvojen ja kuitukankaiden valmistaja. Vuonna 1957 perustettu perheyritys on tunnettu korkeasta laadusta sekä innovatiivisista keksinnöistään. Konserni työllistää tällä hetkellä noin 3 000 henkeä 23 eri paikkakunnalla eri puolilla maailmaa. Myyntiennuste vuodelle 2014 on 950 miljoonaa euroa. Valikoimassa on tuotteita ja palveluita niin hygieniaan ja lääkinnällisiin tarkoituksiin kuin pakkausteollisuuteen, sekä tuotteita maa­talouden sadonkäsittelyyn ja rakennusteollisuuteen. 

RKW Agri GmbH & Co on keskittynyt korkealaatuisten maatalousmuovien ja paalausverkkojen tuote­kehitykseen, tutkimukseen ja valmistukseen. Michelstadtssa Saksassa sijaitseva tehdas työllistää noin 400 henkeä, ja raaka-aineina käytetään muun muassa polyeteenia ja polypropeenia. Toiminnalla on DIN EN ISO 9001 -laatusertifiointi, joka osoittaa yrityksen toimivan laadun kehittämisessä asiakaslähtöisesti ja järjestelmällisesti. Tuotteita myydään yli 60 maahan. Suomessa RKW tunnetaan erityisesti K-maatalouden markkinoimista paalausverkoistaan. 

 

 

Jaa

Uusimmat videot

Palveluksessa