23. tammikuuta 2018

Lehmät vaihtuivat konehuoltoon

17.11.2016

Anders Bergman istuu konttorissaan. Hän ei juuri ehdi enää osallistua konehuoltoon kokopäiväisesti, vaan toimenkuvaan kuuluvat pääasiassa työjärjestelyt ja toimistotyö.

Anders Bergmanin lypsylehmät vaihtuivat vuonna 1999 pää-toimiseen konehuoltoon. Vuonna 1994 alkanut huolto­työ kasvoi siihen mittaan, että maatilan ­rakennuksiin tehtiin ajanmukaiset huolto­tilat.

– Kun panen illalla ovet kiinni, työt jäävät oven taakse. Lehmien kanssa työpäivä ei lopu koskaan, Bergman tilittää. Tilan peltoviljely jatkuu edelleen sivutoimisena.

Vuonna 2005 Bergmanin verstas sai Konekeskon huoltoedustuksen, joka takasi lisää töitä. Oravaisten Komossassa sijaitseva Baggas Bil & Traktor on lähiseudun ainoa ammattimainen konehuolto. Huoltopalvelut kattavat maatalouskonehuollosta rengashotelliin ja autojen korjaamiseen.

Mielekästä työtä

Bergmannin puhelin soi taajaan, mutta mies ei hötkyile. Kolme asentajaa ­tekee ­itsenäisesti töitä hallissa ja vaimo on ­mukana kirjanpidollisissa töissä.

Työntekijä kurkkaa ovesta ja ilmoittaa tarvitsevansa varaosan. Halli ei ole mikä tahansa paja: kaikki on huolellisessa järjestyksessä eikä lattialla loju rojua. Työssä viihtymisen on helppo havaita. Myös kolme työntekijää ovat pysyvää sorttia.

Huoltokorjaamon erikoisalaa ovat ­Hardin kasvinsuojeluruiskut ja Claasin koko mallisto. Ajat ovat yrittäjän mukaan muuttuneet siltä osin, että koulutusta tarvitaan koko ajan lisää ja lisää. Tietotekniikka on syrjäyttänyt perinteisen ruuvaamisen, mutta sitäkin pitää toki tehdä.

Koneiden kehittyminen on asettanut vaatimuksia käyttäjille ja erityisesti huollolle. Huoltopalvelujen käyttö on muuttunut kokonaisvaltaisemmaksi. Anders kertoo, että ennen huoltoja tehtiin paljon itse ja koetettiin olla huoltomiehen apuna. ­Nykyisin huolto annetaan kokonaisvaltaisesti ostopalvelujen käsiin.

Tulevaisuuden hän näkee hyvin nykyisen kaltaisena.

– Tietotekniikka tulee lisääntymään uuden sukupolven mukana, mutta vanhojen ­koneiden käyttäjät eivät mihinkään katoa. Korkeintaan vähän vähenevät.

Jaa

Uusimmat videot

Palveluksessa