23. tammikuuta 2018

Kyllä Vesku hoitaa

2.2.2017

Vesa Lehtola on työskennellyt 40 vuotta Jalasjärven K-maataloudessa. Oli varttitunnista kiinni, ettei nuoren konemyyjän ura tyssännyt heti alkumetreille.

Työnantajan kanssa oli mennä sukset ristiin väärinkäsityksestä heti ensimmäisenä työpäivänä. Vesa Lehtola oli katsonut aukioloajan kaupan ovesta: klo 8.30, ja oli paikalla varttia yli kahdeksan.

– Olisi pitänytkin olla kahdeksalta, ja kauppias epäili minun nukkuneen pommiin. Sain moitteet ja kehotuksen tulla tästä lähtien ajoissa töihin. Sen jälkeen olen kyllä muistanut, että täsmällisyys on tärkeää, naurahtaa Lehtola.

Työkonemyynnistä tuli Lehtolalle pian oma erikoistumisalue. 40 vuodessa maailma on muuttunut paljon.

– Ennen koneita myytiin ­lähestulkoon röykkiöittäin. Jalasjärvellä taisi olla ­1970- ­luvulla lähes 2 000 maatilaa ja paikka­kunnalla toimi viisi kaupparyhmittymää. Kaikille oli hyvin tilaa. Nyt maatiloja on noin 350.

Työ on ollut mielenkiintoista erityisesti edistysmielisten maatalousyrittäjien takia.

– Vuonna 1983 eräs isäntä pyysi selvittämään mahdollisuutta hankkia Mepun vaunukuivuri – ne olivat silloin uutta. Samoin kävi Maaselän Koneen kantikkaan rehuleikkurin kanssa. Ensimmäiset koneet tilattiin pitäjään isäntien aloitteesta ja myöhemmin rehuleikkuri tuli myyntiin K-maatalouksiin.

120 vuotta täyttävän Jalasjärven K-maatalouden neljäs asiakassukupolvi on jo mopo­iässä.

– Tiedä vaikka pääsisin palvelemaan heitäkin. Aion jatkaa varsinaisen eläkeiän jälkeen, jos vain terveyttä riittää ja kauppias pitää ­minut töissä, suunnittelee 59-vuotias Lehtola.

Lehtolan mukaan on tärkeää muistaa kuka sen palkan lopulta maksaa: asiakas. Hyvä keskusteluyhteys on sekä edellytys työn hoitamiselle että työn suola.

– Asiakkaiden takia nautin tästä työstä niin paljon. Yhtään turhaa puhelua ei ole tullut 40 vuoden aikana. Ymmärtäähän sen, että siinä on hätä, jos on 20 hehtaaria nurmea ­nurin ja paalain rikkoutuu.

Vaihtokoneiden vienti K-maatalouden net-ti­sivuille on laajentanut Lehtolan asiakaskuntaa ympäri Suomen. Asiakkaat arvostavat myös sitä, että konemyyjä pystyy neuvomaan esimerkiksi paluuauran säädöissä. Moni kone on tullut kokeiltua kotitilan pelloilla. Asiak­kaat tietävät, että kyllä Vesku hoitaa

Jaa

Uusimmat videot

Palveluksessa