23. tammikuuta 2018

Rajapinnassa

11.4.2017

Jarkko Kostiainen on työskennellyt työkonemyyjänä Lahden K-maataloudessa noin 2,5 vuotta. Alalle hän päätyi osittain vahingossa, mutta työ yllätti positiivisesti.

Monet ihmiset päätyvät tekemään juuri sitä työtä, joka heille sopii, vaikka eivät olisikaan hakeutuneet aktiivisesti juuri sille alalle. 28-vuotiaalle Jarkko Kostiaiselle tuntuu käyneen juuri näin.

Maatilan poika Asikkalasta opiskeli Viikissä ja valmistui agronomiksi pääaineenaan maatalousteknologia. Kesätyöpestit olivat kaupan palveluksessa, joten kaupallinen ala ei ollut vieras. Lahden K-maataloudessa avautui maatalouskonemyyjän paikka juuri sopivasti, ja Kostiainen aloitti työn marraskuussa 2014.

– Koneet ja tekniikka kiinnostavat. Pidän työskentelystä kentällä, ihmisten parissa, ja siitä, että voin toimia maatalousyrittäjien ja kaupan rajapinnassa. Mielestäni tämä on haastava ja tärkeä tehtävä.

Koko työkonearsenaalin lisäksi Jarkko Kostiaisen vastuualueeseen kuuluvat myös viljankuivurit ja hallit. Nykypäivän maatalouskonemyyjän on tiedettävä paljon. On tunnettava paitsi omassa edustuksessa olevat koneet eri variaatioineen ja varustevaihtoehtoineen, myös kilpailijoiden tarjonta ja vanhemmatkin konemallit.

– Useimmiten kaupassa tulee vaihtokone, joten työ ei ole pelkästään myymistä vaan myös ostamista, mikä tekee työn mielen­kiintoiseksi. Jokaisella vaihtokoneella on oma tarinansa, ja myös vanhempia konemalleja pitää tuntea.

Moni työkone räätälöidään asiakaskohtaisesti.

– Konemallit pitää tuntea varsin yksityiskohtaisesti, jotta pystyy tarjoamaan sellaista ratkaisua, jota maatalousyrittäjä tilallaan tarvitsee. Kilpailijoiden konetarjonnan tuntemuksesta on etua, jotta pystyy erottumaan omilla tuotteilla.

Onko työssä tullut vastaan yllätyksiä ja mitä haluaisit vielä oppia?

– Se on ollut positiivinen yllätys kuinka paljon tästä työstä pidän. Ihmiset ovat työn suola, tulee vastaan monenlaista persoonaa. Osallistun aina mielellään kaikkiin Keskon tarjoamiin koulutuksiin. Jos vielä joku kertoisi minulle kuinka sitä kauppaa tehdään sujuvasti, naurahtaa Kostiainen.

Jaa

Uusimmat videot

Palveluksessa